Belépés Keresés

Előadások

PROGRAM
2013. április 16. Konferenciaterem
9:00 Regisztráció

9:30 Oravecz Márton, 
Zanathy László

NÉBIH - elnök
WESSLING Hungary Kft. - ügyvezető igazgató
Köszöntő
9:45 Kardeván Endre
Vidékfejlesztési Minisztérium - államtitkár
Új távlatok a hazai élelmiszerellenőrzés 
gyakorlatában
10:05  Nagy Endre
Pick Szeged Zrt. - vezérigazgató
Kockázatelemzés és lean elvek alkalmazása 
egy élelmiszeripari vállalkozás önellenőrzési 
rendszerében

10:25 Bánáti Diána
Nemzetközi Élettudományi Intézet -
tudományos igazgató
Egészség - táplálkozás - élelmiszer-biztonság - 
fogyasztóvédelem. Az “International Life Sciences 
Institue, Europe” tudományos tevékenysége
10:45 Martos Éva
OÉTI – főigazgató főorvos
Mesterséges transz-zsírsavak az élelmiszerekben. Mi az ára?
Abstract
11:05  Kávészünet
   
       
1. Analitika szekció Konferenciaterem
  Szekcióelnök:
Salgó András
 
11:30  Tömösközi Sándor Egészségtámogató és élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő összetevők meghatározására alkalmas 
analitikai módszerek fejlesztése
 
11:45 Szigeti Tamás  Aflatoxin M1 megjelenése élelmiszereinkben 
12:00  Bartók Tibor  Új, apoláris fumonizinek az élelmiszerbiztonság színpadán, avagy az FB1 toxinnál vannak toxikusabb 
fumonizinek 
12:15 Szemánné 
Dobrik Henriett 
Mi kerül az asztalra? – Helyzetjelentés növényi eredetű élelmiszereink peszticid tartalmáról 
12:30  Solymosné 
Majzik Etelka 
Állati eredetű élelmiszerek növényvédőszer-maradék vizsgálata
12:45  Kötelesné 
Suszter Gabriella
 
Minőségbiztosítási lehetőségek a multi-komponenses növényvédőszer-analitikában 
13:00  Ebédszünet  
     
1. Jogi szekció Konferenciaterem 1. Kiállítói szekció Kis tanácsterem
  Szekcióelnök: 
Gyaraky Zoltán 
    Szekcióelnök: 
Rikker Tamás 
 
14:00  Gombos Zoltán  A magyar élelmiszerlánc - felügyeleti hatóság szervezeti felépítése
14:00  LGC Standards GmbH
Szabóné Gulyás Judit 
LGC Standards: Standardok - Körvizsgálati 
sémák 
14:15  Kovács Krisztina  Az élelmiszerek jelölésére vonatkozó uniós 
rendelettel kapcsolatos főbb változások
 
14:15  Simkon Kft.
Kmellár Béla 
Shimadzu LCMS 
készülékek az élelmiszeranalitikában 
14:30  Szerleticsné 
Túri Mária 
Kockázatbecslési módszerek - európai 
gyakorlat és fejlesztési irányok
 
14:30  Donau Lab Kft.
Farkas Anita 
Büchi extrakciós megoldások az élelmiszer- 
és takarmányanalitikában 
14:45  Mészáros László  A vállalkozói önellenőrzés szerepe az 
Európai Unió élelmiszer és takarmány 
gyorsveszélyjelző rendszerében (RASFF)
 
14:45  UNICAM
Magyarország Kft.
Dudás Imre 
Új fejlesztések az 
élelmiszer analitikai 
diszkrét fotometriás 
mérések területén 
15:00  Marthné 
Schill Judit 
Élelmiszeripari gépek, berendezések higiéniai 
szempontjai - jogi háttér, műszaki megoldások, 
minősítés
 
15:00  Izinta 
Kereskedelmi Kft.
Koncz Sándor 
Improved performance 
of pesticide analysis in 
food by using TOFMS 
instrumentation 
15:15  Allacherné 
Szépkuthy Katalin 
A laborvizsgálatok célja és az eredmények 
értelmezése az ökológiai gazdálkodás 
ellenőrzése és tanúsítása során a Hungária 
Öko Garancia Kft gyakorlatában
 
15:15  Novo-Lab Kft.
Braun Mihály
Mikrohullámú plazma 
atomemissziós spektrométer - új lehetőségek 
az élelmiszeranalitika 
területén 
15:30  Kávészünet         
           
Molekuláris biológia 
szekció
Konferenciaterem 1. Posztervezetés Aula
  Szekcióelnök: 
Micsinai Adrienn 
    Szekcióelnök: 
Dési Eszter 
 
16:00  Mohr Anita  Bakteriális identifikáció 16S rRNS gén 
szekvencia alapján
 
16:00  Keresztény Natália  A QuEChERS módszer 
kiterjesztése sertés 
izomra és hájra 
16:15  Jánosi Anna  Real-time PCR eljárások szerepe az élelmiszeranalitika területén  16:05  Tölgyesi Ádám, 
Lukonics Dóra, 
Békési Lászlóné, 
Pálffi Éva, 
Domány Gábor 
Kromatográfiás módszerfejlesztések az 
Élelmiszer Toxikológiai
Nemzeti Referencia 
Laboratórium Állatgyó-
gyászati szermaradék 
csoportjában 
(2008-2013) 
16:30  Szántó-Egész Réka  Mangalica specifikus DNS alapú módszer 
kifejlesztés és validálása a MANGFOOD 
projekt keretében
 
16:10  Tóth Edina, 
Farkas Szilva, 
Simon Andrea 
Aflatoxin M1 meghatározása tejből 
16:45  Füstös Zoltán  Különböző Capsicum annuum var. grossum 
paprikafajták endofita baktériumainak 
izolálása, jellemzése és molekuláris biológiai 
vizsgálata
 
16:15  Gaál Gabriella, 
Csizmadia Márta, 
Domány Gábor 
Dioxinok – Hazai és 
nemzetközi helyzetkép 
      16:20  Bagdi Gyula, 
Mészárosné Szabó 
Julianna, 
Oláhné Tar Edit 
Tojás, tojáslé, tojáspor 
koleszterin tartalmának 
meghatározása GC 
módszerrel 
           
2013. április 17.
Mikrobiológia szekció Konferenciaterem 
  Szekcióelnök: 
Szeitzné Szabó Mária 
 
9:00  Fekete Attila  Az Európai Unio Listeria monocytogenes szintfelmérő vizsgálatának hazai eredményei RTE 
élelmiszerekben
 
9:15  Gasparikné 
Reichardt Judit 
Challenge-tesztek az élelmiszeriparban 
9:30  Berkics Adrienn  Hús romlási folyamatból izolált Candida zeylanoides törzsek extracelluláris lipáz termelése és az 
enzim jellemzése
 
9:45  Hucker Attila  Tejsavbaktériumok és Bifidobaktériumok meghatározására alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata
10:00  Földiné Németh 
Zsuzsanna 
Fertőtlenítőszerek mikrobiológiai hatásvizsgálata során szerzett tapasztalatok (élelmiszeripar, 
állategészségügy)
 
10:15  Reskóné 
Nagy Mária 
Ivóvizek mikrobiológiai jellemzői - minőségirányítási elvárások 
10:30  Harmat Sándor  Tömegspektrometriás eljárások a modern mikrobiológiában 
10:45  Kávészünet  
     
2. Analitikai szekció Konferenciaterem 2. Kiállítói szekció Kis tanácsterem
  Szekcióelnök: 
Szipola Ilona 
    Szekcióelnök: 
Reskóné Nagy Mária 
 
11:15  Salgó András Rövid ciklusú csíráztatás – egy új élelmiszeripari adalékanyag a YASOR fejlesztése 11:15  Chemium Kft.
Leidecker Tibor
Komplett megoldások 
11a táptalajtól a PCR-ig
11:30 Bugyi Zsuzsanna
Élelmiszer-allergének mennyiségi meghatározása immunanalitikai módszerekkel
- Lehetőségek és korlátok
11:30 Biolab Zrt.
Branduse László
Táptalajok és molekulárbiológiai eszközök az 
élelmiszeriparban
11:45 Szabó Edina
Sörök tápértékének vizsgálata
11:45 MERCK Kft.
Sör Éva
Környezeti ellenőrző 
vizsgálatok és eszközei 
az élelmiszeriparban
12:00 Nagygyörgy László
Vilmoskörte vezéraromájának átvitele a középpárlatba
12:00 Flextra-Lab Kft.
Pál Róbert
Maldi BioTyper
12:15 Szafner Gábor
Tojások és hús hőeffúzivitásának közvetlen meghatározása fotopiroelektromos módszerrel 12:15 Biomarker Kft.
Veress Gyula
Élelmiszerbiztonsági 
megoldások 
a QIAGEN-től
12:30 Lovász Csaba
Gliceril-triheptanoát (GTH) jelzőanyag meghatározása feldolgozott állati melléktermékekben GC/MS módszerrel



12:45 Szigeti Tamás
Az élelmiszer csomagolóanyagok migránsai és vizsgálati lehetőségei



13:00 Ebédszünet




           
2. Jogi szekció Konferenciaterem 2. Posztervezetés Aula

Szekcióelnök:
Gombos Zoltán



Szekcióelnök:
Gasparikné Reichardt Judit


14:00  Krázli Zoltán  Termőföldtől az asztalig - globálisan, szabványosan!  14:00  Allacherné
Szépkuthy Katalin 
Az ökológiai gazdálkodás ellenőrzési rendszerében elvégzett laboranalíziseink
2010-2012 
14:15  Szűcs Viktória  A FACET projekt keretében fejlesztett szoftver és alkalmazása az adalékanyag kitettség becslésében  14:05  Reskóné Nagy Mária  Legionella baktériumok előfordulása hálózati és technológiai vizekben 
14:30  Martin Andrea  Terméktanúsítás mint hozzáadott érték  14:10  Hámori Judit  Új élelmiszeripari technológiák bevezetése a fogyasztói jogok tükrében 
14:45  Szabó Erzsébet  A tanúsító védjegyek szerepe a mezőgazdasági termékek minőségének
fejlesztésében, eredmények és útkeresés
a burgonya tanúsító védjegy példáján
 
14:15  Burján Zita  A különböző műtrágyakezelések és termőhelyek hatása az őszi búza (Triticum aestivum L.) fehérje- és kéntartalmára 
15:00  Vörös Zsuzsanna  A mintavétel szakszerűtlenségeinek hatása a monitoring - statisztikákra  15:20  Ledő Mónika,
Károlyi Andrea 
A baromfi összes víztartalmának meghatározása - beszámoló a vizsgálattal kapcsolatos tapasztalatokról 
15:15  Sipos László  Élelmiszerek érzékszervi preferenciatérképének minőségbiztosítási szempontjai 
15:30  Kávészünet   
15:45  Kerekasztal beszélgetés   
  Levezető:
Szigeti Tamás 
WESSLING Hungary Kft. – üzletfejlesztési igazgató 
  Téma:
Kockázatos összetevők és vegyületek élelmiszereinkben
  Résztvevők:   
  Gombos Zoltán  Vidékfejlesztési Minisztérium – élelmiszer ellenőrzési főosztályvezető 
  Gyaraky Zoltán  Vidékfejlesztési Minisztérium – élelmiszer feldolgozási főosztályvezető 
  Martos Éva  OÉTI – főigazgató főorvos 
  Oravecz Márton  NÉBIH – elnök 
  Szeitzné Szabó Mária  NÉBIH – Élelmiszerbiztonsági Kockázatértékelési Igazgatóság - igazgató főorvos 
  Szöllősi Réka  ÉFOSZ – titkár 
  Dr. Zanathy László  WESSLING Hungary Kft. – ügyvezető igazgató 
16:45  Zárszó:
Szigeti Tamás 
 
Hungalimentaria 2013 - Wessling Nemzetközi Kutató és Oktató Központ Közhasznú Nonprofit Kft. - hungalimentaria@wessling.hu